wiki:Greek

Greek Manual Translation

  1. Please translate any english paragraph/section into greek, then delete the english part.
  2. Repeat until it's all Greek :)

Also, there's a .po file for translating exe_gr.po? I'm not sure how the wiki will handle unicode characters, we'll have to find out.

Εγχειρίδιο EXE

Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο eXe

Υπόβαθρο για το eXe

Ο επεξεργαστής κειμένου XHTML μάθησης από απόσταση (eXe) είναι ένα βασισμένο στο WEB περιβάλλον εργασίας με σκοπό να βοηθήσει τους δασκάλους και τους ακαδημαϊκούς στη σχεδίαση, ανάπτυξη και δημοσίευση της βασισμένης στο WEB μάθησης και του εκπαιδευτικού υλικού χωρίς την ανάγκη να γνωρίζουν HTML, XML ή περίπλοκες εφαρμογές δημοσίευσης στο Διαδίκτυο.

Ο Ιστός είναι ένα επαναστατικό εκπαιδευτικό εργαλείο επειδή παρουσιάζει στους δασκάλους και στους μαθητές μια τεχνολογία που παρέχει ταυτόχρονα κάτι για συζήτηση (περιεχόμενο) και τα μέσα να συντηρηθεί η συζήτηση (αλληλεπίδραση). Δυστυχώς, η δύναμη αυτού του μέσου υπερκειμένων περιορίζεται στις εκπαιδευτικές τοποθετήσεις επειδή η μεγάλη πλειοψηφία των δασκάλων και ακαδημαϊκών δεν έχουν τις τεχνικές δεξιότητες για να χτίσουν τις δικές τους ιστοσελίδες και πρέπει επομένως να στηριχθούν στη διαθεσιμότητα των υπεύθυνων για την ανάπτυξη ιστοσελίδων για να παράγουν επαγγελματικό on-line περιεχόμενο. Το eXe αναπτύσσεται για να υπερνικήσει διάφορους προσδιορισμένους περιορισμούς:

  • Παραδοσιακά το λογισμικό δημιουργίας Ιστού συνεπάγεται μια απότομη καμπύλη εκμάθησης, δεν είναι διαισθητικό και οι εφαρμογές δεν σχεδιάστηκαν για έκδοση περιεχομένου μάθησης. Συνεπώς οι δάσκαλοι και οι ακαδημαϊκοί δεν έχουν υιοθετήσει αυτές τις τεχνολογίες για την έκδοση περιεχομένου εκμάθησης σε απευθείας σύνδεση (on-line). Το eXe στοχεύει να παρέχει ένα διαισθητικό, εύχρηστο εργαλείο που θα επιτρέψει στους δασκάλους να δημοσιεύσουν επαγγελματικές ιστοσελίδες για εκπαίδευση
  • Σήμερα, τα συστήματα διαχείρισης μάθησης δεν προσφέρουν τα περίπλοκα εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου Ιστού (συγκρινόμενα με τις δυνατότητες που παρέχει ένα λογισμικό δημιουργίας ιστοσελίδων ή τις δεξιότητες ενός πεπειραμένου υπεύθυνου για την ανάπτυξη εφαρμογών Ιστού). Το eXe είναι ένα εργαλείο που παρέχει επαγγελματικές δυνατότητες δημοσίευσης στο Διαδίκτυο που μπορούν να παραπεμφθούν εύκολα ή να εισαχθούν από πρότυπα συστήματα διαχείρισης μάθησης
  • Τα περισσότερα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου και διαχείρισης μάθησης χρησιμοποιούν ένα μοντέλο κεντροποιημένων διακομιστών που απαιτούν συνδεσιμότητα για τη δημιουργία περιεχομένου. Αυτό περιορίζει τους συντάκτες με χαμηλό εύρος ζώνης ή καθόλου σύνδεση. Το eXe αναπτύσσεται ως ένα εργαλείο δημιουργίας περιεχομένου χωρίς απευθείας σύνδεση και χωρίς την απαίτηση ύπαρξης σύνδεσης σε δίκτυο ή στο Διαδίκτυο.
  • Πολλά συστήματα διαχείρισης περιεχομένου και διαχείρισης μάθησης δεν παρέχουν ένα διαισθητικό WYSIWIG περιβάλλον όπου οι συντάκτες μπορούν να δουν πως θα μοιάζει το περιεχόμενό τους όταν δημοσιεύεται σε έναν περιηγητή, ειδικά όταν δουλεύουν off-line. Το eXe μιμείται τη λειτουργία WYSIWIG επιτρέποντας στους χρήστες να δουν πώς θα μοιάζει το περιεχόμενό τους όταν δημοσιευθεί on-line.

Περίληψη των εργαλείων του eXe

Με το eXe, οι χρήστες μπορούν να αναπτύξουν μια δομή εκμάθησης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες παράδοσης περιεχομένου που έχουν και να χτίσουν πόρους που είναι εύκαμπτοι και ενημερώνονται εύκολα. Το πλαίσιο περιλήψεων του πλαισίου ελέγχου eXe επιτρέπει στους χρήστες να σχεδιάσουν μια περίληψη που απεικονίζει την προτιμώμενη ιεραρχική δομή και την ταξινόμησή τους, δηλ. κεφάλαιο-υποκεφάλαιο-ενότητες, ή βιβλίο-κεφάλαιο-στίχοι, κλπ.... Αυτό μπορεί να οριστεί κατά στην αρχή ή μπορεί να αναπτυχθεί καθώς ο πόρος χτίζεται.

Το πλαίσιο εκπαιδευτικά εργαλεία (iDevice) αποτελείται από μια συλλογή δομικών στοιχείων που περιγράφουν το περιεχόμενο μάθησης. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν, στόχους, προαπαιτούμενα, μελέτες σκοπιμότητας, ελεύθερο κείμενο. Το περιεχόμενο μάθησης συντάσσεται με την επιλογή εκπαιδευτικών εργαλείων από το αντίστοιχο μενού και την καταχώρηση του δικού σας περιεχομένου μάθησης. Ένας πόρος εκμάθησης μπορεί να αποτελείται από λίγα ή πολλά εκπαιδευτικά εργαλεία για να παραδώσει αποτελεσματικά το περιεχόμενο μάθησης. Νέα εκπαιδευτικά εργαλεία αναπτύσσονται και επιδιώκονται συστάσεις για πρόσθετα εκπαιδευτικά εργαλεία από την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα. Ένας συντάκτης iDevice επιτρέπει στους χρήστες να σχεδιάσουν τα δικά τους εκπαιδευτικά εργαλεία και έχουν εκδοθεί πρότυπα σε πειραματική βάση καθώς συνεχίζεται η ανάπτυξή τους.

Το eXe παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να προσαρμόσουν το δημοσιευμένο εκπαιδευτικό περιεχόμενό τους επιλέγοντας από ένα σύνολο στυλ γραφικών φύλλων. Η δυνατότητα εξαγωγής του eXe επιτρέπει στο περιεχόμενο να συσκευαστεί με δύο τρόπους. Οι πόροι μάθησης μπορούν να συσκευαστούν ως ένας αυτόνομος ιστοχώρος για έκδοση σε έναν διακομιστή δικτύου, ή ως συσκευασία περιεχομένου SCORM που επιτρέπει στον πόρο να εισαχθεί σε οποιοδήποτε σύστημα διαχείρισης εκμάθησης (LMS) που διαθέτει δυνατότητες εισαγωγής και παρουσίασης πακέτων SCORM.

Κεφάλαιο 2 Ξεκινώντας το exe

Windows

Για να ξεκινήσετε το eXe, κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο eXe που πρέπει να έχει εμφανιστεί στον υπολογιστή σας μετά την εγκατάσταση. Εάν δεν βρίσκετε το εικονίδιο του eXe στον υπολογιστή σας θα πρέπει να αναζητήσετε το εικονίδιο της εφαρμογής στο μενού Έναρξη | Προγράμματα. Πρέπει πιθανώς να μεγιστοποιήσετε το παράθυρο eXe για να εκμεταλλευτείτε όλο το διαθέσιμο χώρο εργασίας.

Linux

Πληκτρολογήστε run-exe.sh (πεζά γράμματα) στη γραμμή εντολών. Θα ξεκινήσει η εφαρμογή eXe.

Κεφάλαιο 3 - Δημιουργία πόρου

Αυτό το κεφάλαιο έχει ως σκοπό να σας καθοδηγήσει στο πως να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία της εφαρμογής για να δημιουργήσετε τους μαθησιακούς σας πόρους

Υποβολή

Στόχοι

Μετά το τέλος του μαθήματος θα είστε σε θέση να:

  • χρησιμοποιήσετε το εργαλείο περιλήψεων για να δημιουργήσετε έναν πόρο
  • επιλέξετε εκπαιδευτικά εργαλεία και να προσθέσετε περιεχόμενο σε έναν πόρο
  • εφαρμόσετε ένα νέο στυλ σε έναν πόρο.

Ενότητα 1 - Ορισμός ιδιοτήτων

Η καρτέλα Ιδιότητες σας επιτρέπει να καταγράψετε τις γενικές λεπτομέρειες του προγράμματός σας π.χ. Τίτλος, Συντάκτης και περιγραφή. Σας επιτρέπει επίσης να καθορίσετε την ταξινόμηση που προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε για να περιγράψετε τα διαφορετικά συστατικά ή επίπεδα του πόρου.

Δραστηριότητα

Για να ξεκινήσει αυτή η δραστηριότητα με το eXe ανοικτό (δείτε το κεφάλαιο 3 έναρξη eXe):

  1. Επιλέξτε την καρτέλα Ιδιότητες (στην κορυφή του χώρου δημιουργίας)
  2. Πληκτρολογήστε έναν τίτλο για αυτόν τον πόρο στο πεδίο τίτλου π.χ. Σεμινάριο eXe.
  3. Πληκτρολογήστε τις πληροφορίες για τους συντάκτες και μια συνοπτική περιγραφή του πόρου στο παρεχόμενο διάστημα
  4. Αλλάξτε την ταξονομία στην ενότητα, Τμήμα, Χάρτης. (Η ταξονομία καθορίζει τη σύμβαση ονομασίας για τα διαφορετικά επίπεδα της περίληψης.)
  5. Κλικ στο < Ολοκληρώθηκε >
  6. Επιστροφή στην καρτέλα δημιουργίας.

Ενότητα 2 - Ορισμός περίληψης

Προαπαιτούμενα

Πρέπει να έχετε μελετήσει την παράγραφο 1 - Καθορίζοντας τις ιδιότητες και το σύνολο των ιδιοτήτων για τη συσκευασία σας.

Το σύνολο εργαλείων Περίληψη σας επιτρέπει να ορίσετε τη δομή του έργου σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για μεγάλα ή σύνθετα έργα που περιέχουν πολλά μέρη ή θέματα. Στην αρχή, το πλαίσιο δημιουργίας φαίνεται στα δεξιά της πλαϊνής μπάρας του eXe. Το πλαίσιο περιλήψεων εμφανίζει δύο εξ' ορισμού κόμβους, προσχέδιο και αρχική.

Αρχική

Ο κόμβος Αρχική εμφανίζεται ως πρώτη σελίδα όταν το έργο εξάγεται στον Ιστό ή σε ένα LMS. Αυτός είναι ο ριζικός κόμβος και μπορούν να προστεθούν κάτω από αυτόν άλλοι κόμβοι χαμηλότερων επιπέδων.

Προσθήκη κόμβων

Για να προσθέσετε έναν κόμβο, επιλέξτε τον πατρικό κόμβο και κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη.

Διαγραφή κόμβων

Για να διαγράψετε έναν κόμβο, επιλέξτε τον κόμβο που θέλετε να διαγράψετε και κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή. Εμφανίζεται ένα παράθυρο διαλόγου για να επιβεβαιώσει την ενέργειά σας. Κάντε κλικ στο ΟK για να συνεχίσετε.

Μετονομασία κόμβων

Επιλέξτε τον κόμβο που θέλετε να μετονομάσετε και κάντε διπλό κλικ. Ένα διαλογικό παράθυρο σας προτρέπει να εισάγετε ένα νέο όνομα. Εισάγετε το όνομα και κλικ στο ΟΚ. Αυτή η ενέργεια μπορεί επίσης να γίνει χρησιμοποιώντας το κουμπί Μετονομασία στην κορυφή του πλαισίου.

Βέλη προαγωγής/υποβιβασμού

Τα βέλη προαγωγής/υποβιβασμού βρίσκονται κάτω από το πλαίσιο περιλήψεων. Η επιλογή ενός κόμβου και κλικ σε κάποιο από τα βέλη θα αλλάξει τη θέση του κόμβου στη δομή περιλήψεων.

Δραστηριότητα

Προσπαθήστε να προσθέσετε μια νέα ενότητα στο έργο σας. Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στον πατρικό κόμβο που θέλετε να συσχετιστεί με τη νέα ενότητα και κλικ στο κουμπί <Προσθήκη παιδιού>. Επιλέξτε τη νέα ενότητα και διπλό κλικ ή κλικ στο <Μετονομασία>. Προσθέστε έναν τίτλο, σε αυτήν την περίπτωση δώστε Σεμινάριο eXe.

Ενότητα 3 - Επιλογή εκπαιδευτικών εργαλείων

Προαπαιτούμενα

Πρέπει να έχετε μελετήσει την παράγραφο 2 - Ορισμός περίληψης.

Τα εκπαιδευτικά εργαλεία (iDevices) παρέχουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο ορίζετε το περιεχόμενό σας.

Δραστηριότητα Ως δραστηριότητα μπορεί να οριστεί μια εργασία ή ένα σύνολο εργασιών που πρέπει να ολοκληρώσει ένας μαθητής. Δώστε μια σαφή εκφώνηση της εργασίας και εξετάστε τις συνθήκες που μπορούν να βοηθήσουν ή να δυσκολέψουν τον αρχάριο κατά την εκτέλεση της εργασίας του.
Επισύναψη Η επισύναψη ενός εκπαιδευτικού εργαλείου (iDevice) σας επιτρέπει να επισυνάψετε αρχεία, όπως π.χ. pdf, ppt, κλπ., μαζί με το περιεχόμενό σας που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές σας.
Μελέτη σκοπιμότητας Είναι ένα σενάριο που μεταφέρει ένα εκπαιδευτικό μήνυμα. Μια Μελέτη σκοπιμότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρουσιάσει μια ρεαλιστική περίπτωση που επιτρέπει στους μαθητές να εφαρμόσουν τη γνώση και την εμπειρία τους. Κατά το σχεδιασμό μιας Μελέτης σκοπιμότητας εξετάστε τα εξής:
* ποια εκπαιδευτικά σημεία μεταφέρονται με το σενάριο;
* ποια προετοιμασία θα πρέπει να κάνουν οι μαθητές προτού εργαστούν με τη μελέτη σκοπιμότητας;
* πώς εναρμονίζεται η μελέτη σκοπιμότητας με τα υπόλοιπα μαθήματα;
* πώς οι μαθητές θα αλληλεπιδράσουν ο ένας με τον άλλον και με το υλικό π.χ. μέσα στην τάξη μπορούν να οριστούν ομάδες για να εργαστούν στις διαφορετικές πτυχές της μελέτης και σε αυτή την περίπτωση πώς διαχέονται οι ιδέες στην τάξη;
Ελεύθερο κείμενο Το μεγαλύτερο μέρος ενός εκπαιδευτικού πόρου θα είναι η παροχή περιεχομένου, η παράδοση οδηγιών και παροχή γενικών πληροφοριών. Αυτό παρέχει το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι δραστηριότητες εκπαίδευσης χτίζονται και παραδίδονται.
Εικόνα με κείμενο Οι γραφικές αναπαραστάσεις με εξήγηση παρέχουν διαστάσεις συναισθηματικού και εκπαιδευτικού σκοπού κατά την εκπαίδευση.
Ερώτηση πολλαπλών επιλογών Καίτοι χρησιμοποιείται συχνότερα στις επίσημες εξετάσεις MCQ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο δοκιμής για να υποκινήσει τη σκέψη και τη συζήτηση σχετικά με θέματα για τα οποία οι σπουδαστές δυσκολεύονται να απαντήσουν.
Κατά τη σχεδιασμό μιας εξέτασης MCQ εξετάστε τα εξής:
* ποια είναι τα αποτελέσματα εκπαίδευσης που εξετάζουν οι ερωτήσεις;
* ποιες διανοητικές δεξιότητες δοκιμάζονται;
* ποιες είναι οι γλωσσικές δεξιότητες του ακροατηρίου;
* φυλετικά και πολιτιστικά ζητήματα
* αποφύγετε τις γραμματικές δομές και ερωτήσεις που παρέχουν ενδείξεις (νύξεις)
Στόχοι Οι στόχοι περιγράφουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και πρέπει να καθορίσουν τι θα είναι σε θέση να κάνουν οι μαθητές όταν ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις εκπαίδευσής τους.
Προαπαιτούμενα Η προαπαιτούμενη γνώση αναφέρεται στη γνώση που θα πρέπει ήδη να διαθέτουν οι μαθητές προκειμένου να είναι σε θέση να ολοκληρώσουν αποτελεσματικά την εκπαίδευση. Παραδείγματα προαπαιτούμενων μπορεί να είναι:
* οι μαθητές πρέπει να έχουν επίπεδο 4 στα αγγλικά
* οι μαθητές πρέπει να είναι σε θέση να συναρμολογήσουν τα τυποποιημένα εργαλεία
Δραστηριότητα Ανάγνωσης Παρέχει στους εκπαιδευόμενους μια δομή στη μελέτη τους. Αυτό βοηθά τον μαθητή να θέσει δραστηριότητες στο περιεχόμενο. Είναι επίσης σημαντικό να παραπεμφθούν σωστά οποιεσδήποτε εκπαιδευτικές αναφορές στις οποίες αναφέρεστε καθώς αυτό αποτελεί την καλύτερη πρακτική για τους μαθητές. Δεν είναι πάντα απαραίτητο εάν καλύπτονται από το περιεχόμενο του μαθήματος αλλά παρέχει ανάδραση στο μαθητή σε μερικά από τα κύρια σημεία που καλύπτονται στη μελέτη και μπορεί επίσης να προσθέσει αξία στη δραστηριότητα.
Αντανάκλαση Είναι μια μέθοδος διδασκαλίας που χρησιμοποιείται συχνά για να συνδέσει τη θεωρία με την πράξη. Στόχος της αντανάκλασης είναι να παρέχει στους εκπαιδευόμενους μια ευκαιρία να παρατηρήσουν και να απεικονίσουν τις παρατηρήσεις τους πριν τις παρουσιάσουν ως κομμάτι της ακαδημαϊκής τους εργασίας. Περιοδικά, ημερολόγια, σχεδιαγράμματα και χαρτοφυλάκια είναι χρήσιμα εργαλεία για συλλογή στοιχείων. Υποδείξεις και οδηγίες μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματικά εργαλεία ανάδρασης.
Ερωτήσεις αληθής-ψευδής Οι ερωτήσεις αυτές αναφέρουν μια δήλωση που απαιτεί από το μαθητή να αποφασίσει εάν είναι αληθινή ή ψευδής.
Άρθρο της Βικιπαίδειας Η Βικιπαίδεια (Wikipedia) είναι μια ελεύθερη σε απευθείας σύνδεση εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται από τις συνεισφορές τηςν κοινότητας Ιστού. Το εκπαιδευτικό εργαλείο Άρθρο wikipedia παίρνει ένα στιγμιότυπο ενός άρθρου και το ενσωματώνει στο περιεχόμενο. Οι αλλαγές που γίνονται στο άρθρο δεν θα ενημερώσουν αυτόματα τη Wikipedia έτσι αλλαγές που γίνονται στο περιεχόμενό σας πρέπει να υποβληθούν επίσης στη wikipedia.
* ποια εκπαιδευτικά σημεία διαχέονται με το σενάριό σας;
* ποια προετοιμασία θα πρέπει να κάνουν οι μαθητές προτού εργαστούν στη μελέτη σκοπιμότητας;
* πώς εναρμονίζεται η μελέτη σκοπιμότητας με το περιεχόμενο των μαθημάτων;
* πώς αλληλεπιδρούν οι μαθητές ο ένας με τον άλλον και με το εκπαιδευτικό υλικό π.χ. σε μια τάξη μπορούν να οργανωθούν ομάδες για να εργαστούν στις διαφορετικές πτυχές της μελέτης και σε αυτή την περίπτωση πώς ανατροφοδοτούνται οι ιδέες στην τάξη;

Για μια επίδειξη των εκπαιδευτικών εργαλείων (iDevices) ρίξτε μια ματιά στα παραδείγματα που ακολουθούν.

Ερώτηση πολλαπλών επιλογών

Ποιο εκπαιδευτικό εργαλείο θα χρησιμοποιούσατε για να περιγράψετε τα αποτελέσματα μάθησης ενός πόρου μάθησης;

  • Αντανάκλαση
  • Ερώτηση πολλαπλών επιλογών
  • Σκοποί
  • Προαπαιτούμενα

Μεταβείτε στην ενότητα αυτού του κεφαλαίου Εισαγωγή Περιεχομένου στο εκπαιδευτικό εργαλείο για να εισάγετε περιεχόμενο.

Υποενότητα 1 - Εισαγωγή περιεχομένου στο εκπαιδευτικό εργαλείο

Εάν έχετε εργαστεί σ' αυτό το κεφαλαίο από την αρχή, πρέπει να έχετε:

  • Καθορίσει τις ιδιότητες του πόρου σας
  • Εργαστεί με την περίληψη και καθιερώσει μια ενότητα με τίτλο Σεμινάριο eXe, και
  • εξετάσει τις διαθέσιμες επιλογές εκπαιδευτικών εργαλείων από το μενού Εκπαιδευτικά εργαλεία.
Δραστηριότητα

Χρησιμοποιήστε τα ακόλουθα βήματα για να δημιουργήσετε περιεχόμενο με ένα εκπαιδευτικό εργαλείο:

  1. Επιλέξτε το εκπαιδευτικό εργαλείο Ελεύθερο κείμενο από τις επιλογές που επιδεικνύονται (από την πλαϊνή μπάρα αριστερά της οθόνης).
  2. Πληκτρολογήστε την ακόλουθη φράση στο χώρο σύνταξης που εμφανίζεται "Ο επεξεργαστής κειμένου XHTML μάθησης από απόσταση (eXe) είναι ένα βασισμένο στο WEB περιβάλλον δημιουργίας που σκοπό έχει να βοηθήσει τους δασκάλους και τους ακαδημαϊκούς στη σχεδίαση, ανάπτυξη και έκδοση βασισμένης στο WEB εκπαίδευσης και λοιπού εκπαιδευτικού υλικού χωρίς την ανάγκη να μάθει HTML, XML ή περίπλοκες εφαρμογές δημιουργίας ιστοσελίδων."
  3. Κλικ στο πράσινο σημάδι. Αυτό θα εμφανίσει το περιεχόμενο που μόλις εισήγατε σε προβολή Προβολής.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Αυτή η ενέργεια δεν αποθήκευσε το περιεχόμενό σας στο έργο σας. Για να το αποθηκεύσετε:

  1. Επιλέξτε <αρχείο> από τη γραμμή εργαλείων και <αποθήκευση>
  2. Εισάγετε το όνομα αρχείου που επιθυμείτε να δώσετε στο έργο σας
  3. Κλικ στο <αποθήκευση>. Θα εμφανιστεί ένα μήνυμα επιβεβαίωσης.

Μορφοποίηση περιεχομένου με τον Επεξεργαστή Εμπλουτισμένου Κειμένου

Χρησιμοποιώντας το εκπαιδευτικό εργαλείο Επεξεργαστής εμπλουτισμένου κειμένου μπορείτε να εισάγετε το περιεχόμενό σας σα να χρησιμοποιούσατε τις τυποποιημένες εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου. Η μορφοποίηση του περιεχομένου σας είναι σε αυτή τη φάση σχετικά απλή και η γραμμή εργαλείων επεξεργασίας που βρίσκεται πάνω από κάθε πλαίσιο επεξεργασίας παρέχει απλή μορφοποίηση, αναζήτηση και λειτουργία σύνδεσης. Η γραμμή εργαλείων ανοίγει κάνοντας κλικ στο βέλος πάνω αριστερά του πλαισίου επεξεργασίας.

Κεφάλαιο 4 - Δημιουργία εκπαιδευτικού εργαλείου (iDevice) με χρήση του συντάκτη

Συντάκτης δημιουργίας εκπαιδευτικών εργαλείων

Ο συντάκτης εκπαιδευτικών εργαλείων είναι μια δυνατότητα της έκδοσης 0.4 που σας επιτρέπει να σχεδιάσετε τα δικά σας εκπαιδευτικά εργαλεία. Η δυνατότητα αυτή είναι ακόμα υπο ανάπτυξη και συνεχίζονται οι βελτιώσεις στη λειτουργία του.

Δραστηριότητα - Δημιουργία ενός εκπαιδευτικού εργαλείου

  1. Με ανοικτό το eXe επιλέξτε Εργαλεία από το μενού εργαλείων και επιλέξτε το συντάκτη εκπαιδευτικών εργαλείων. Θα ανοίξει το παράθυρο συντάκτης εκπαιδευτικού εργαλείου.
  2. Εισάγετε όνομα εργαλείου, όνομα συντακτών και μια περιγραφή του iDevice.
  3. Εισάγετε οποιαδήποτε παιδαγωγική βοήθεια που μπορείτε να δώσετε σε άλλους χρήστες στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εκπαιδευτικό εργαλείο.
  4. Επιλέξτε την έμφαση που θέλετε για το περιεχόμενό σας από την πτυσσόμενη λίστα.
  5. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε το εκπαιδευτικό εργαλείο σας επιλέγοντας τα στοιχεία που θέλετε να εμφανίζονται σε αυτό. Η Προσθήκη πεδίου κειμένου σας παρέχει ένα πεδίο εισαγωγής μιας γραμμής κειμένου, ενώ η Προσθήκη περιοχής κειμένου σας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσετε κείμενο πολλών γραμμών ενώ πλέον είναι διαθέσιμο κι ένα πεδίο εισαγωγής εικόνας.
  6. Προσθέστε σε κάθε στοιχείο μια ετικέτα και παρέχετε τις οδηγίες για τη δυνατότητα χρησιμοποίησής του.
  7. Κλικ στην αποθήκευση. Το νέο iDevice θα εμφανιστεί στο πλαίσιο Εκπαιδευτικά εργαλεία. Αυτό το iDevice συμπεριφέρεται τώρα με τον ίδιο τρόπο με τα άλλα εκπαιδευτικά εργαλεία.
  8. Για να δημιουργήσετε κι άλλα εκπαιδευτικά εργαλεία ανοίξτε το παράθυρο σύνταξης εκπαιδευτικών εργαλείων και κλικ στο κουμπί Επαναφορά στο κάτω μέρος του παραθύρου.

Δραστηριότητα - Διαγραφή εκπαιδευτικών εργαλείων που δημιουργήθηκαν με τον συντάκτη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το eXe δεν διαθέτει χαρακτηριστικό αναίρεσης ή διαγραφής ενός εκπαιδευτικού εργαλείου. Αν θέλετε να διαγράψετε εκπαιδευτικά εργαλεία που δημιουργήσατε με το συντάκτη, η ενέργειά σας αυτή θα διαγράψει όλα τα εκπαιδευτικά εργαλεία που δημιουργήσατε. Παρόλ' αυτά δεν θα διαγραφεί το περιεχόμενο που δημιουργήσατε με αυτό το εκπαιδευτικό εργαλείο και θα μπορείτε επίσης να το επεξεργαστείτε.

  1. Για χρήστες των Windows, κάντε κλικ στο φάκελο 'Τα έγγραφά μου' ή για τους χρήστες Linux στο 'Αρχική'.
  2. Επιλέξτε το αρχείο Generic.data και πατήστε το Delete.

Ενότητα 5 - Λειτουργίες Αποθήκευση, Άνοιγμα και Εξαγωγή

Δραστηριότητα - Αποθήκευση του περιεχομένου του έργου

Για να αποθηκεύσετε το έργο σας:

  1. Επιλέξτε <Αρχείο> από το μενού εργαλείων και επιλέξτε <Αποθήκευση>
  2. Εισάγετε το όνομα αρχείου που θέλετε να δώσετε στο έργο σας
  3. Κλικ στο <Αποθήκευση>. Θα εμφανιστεί μήνυμα επιβεβαίωσης

Δραστηριότητα - Άνοιγμα αποθηκευμένου πακέτου

Για να ανοίξετε ένα προ-αποθηκευμένο πακέτο:

  1. Κλικ στο <Αρχείο> από το μενού εργαλείων και επιλέξτε <Άνοιγμα>
  2. Επιλέξτε το πακέτο που θέλετε να ανοίξετε
  3. Κλικ στο <Άνοιγμα>.

Σημείωση: Το νεο-ανοιγμένο έργο θα φορτωθεί στον περιηγητή και θα κλείσει το προηγούμενο έργο.

Εξαγωγή πακέτων έργου

Τα έργα μπορούν να εξαχθούν ως πακέτα Ιστού έτοιμα προς δημοσίευση στο Διαδίκτυο ή ως πακέτα SCORM για δημοσίευση σε συμβατά με SCORM Συστήματα Διαχείρισης Γνώσης (LMS).

Δραστηριότητα - Εξαγωγή πακέτων έργου

  1. Επιλέξτε <Αρχείο> από το μενού εργαλείων
  2. Επιλέξτε τη μορφή <εξαγωγής> που επιθυμείτε από την πτυσσόμενη λίστα
  3. Κλικ στο <Εξαγωγή>. Το έργο σας θα εξαχθεί στο φάκελο Τα Έγγραφά μου.
  4. Για να δείτε τις ιστοσελίδες του έργου σας, θα βρείτε έναν φάκελο με τον τίτλο του έργου σας. Ανοίξτε το αρχείο και κάντε διπλό κλικ στο αρχείο index.hml.
  5. Για να δείτε το αρχείο SCORM αποσυμπιέστε το. Κάνοντας κλικ σε μια σελίδα θα σας επιτρέψει να δείτε το περιεχόμενο του έργου σας

Ενότητα 6 - Περιήγηση στο eXe

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΤΟΥ EXE

Βρίσκεται στην αριστερή μεριά της οθόνης του eXe και περιέχει τα πλαίσια Περίληψη και Εκπαιδευτικό Εργαλείο (iDevice). Αυτό το βασικό σύνολο εργαλείων επιτρέπει στους χρήστες να αναπτύξουν τη δομή ή περίληψη του έργου τους και να παράγουν εκπαιδευτικό περιεχόμενο χρησιμοποιώντας τα εκπαιδευτικά εργαλεία.

ΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ

Γραμμή μενού

inline:9_2_exe_menu_bar.png

Η γραμμή μενού του eXe παρέχει γενικές λειτουργίες που μπορούν να εφαρμοστούν στο περιεχόμενο καθώς αυτό δημιουργείται.

Πλαίσιο περίληψης και κόμβοι τίτλων

inline:18_2_nodebuttons.png

Τα κουμπιά κόμβων σας επιτρέπουν να διαχειριστείτε πως θα δομηθεί το εκπαιδευτικό σας υλικό π.χ. κεφάλαια, ενότητες, υπο-ενότητες κλπ.

inline:20_2_promote-demotebuttons.png

Τα κουμπιά αυτά σας επιτρέπουν να μετακινήσετε κόμβους.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ IDEVICE

Κάθε εκπαιδευτικό εργαλείο έρχεται με ένα τυποποιημένο σύνολο ελέγχων. Αυτοί οι έλεγχοι περιγράφονται λεπτομερώς παρακάτω:

Πράσινο σημάδι ελέγχου Κάθε φορά που εισάγετε περιεχόμενο σε ένα πεδίο πρέπει να κάνετε κλικ στο σημάδι ελέγχου για να καταγράψετε και να ενεργοποιήσετε το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού.
Διαγραφή κάδου Κάνοντας κλικ στον κάδο διαγράφετε το iDevice και οποιοδήποτε περιεχόμενο του.
Βέλη άνω-κάτω Τα βέλη άνω-κάτω σας επιτρέπουν να αλλάξετε τη σειρά των εκπαιδευτικών εργαλείων που φαίνονται στην οθόνη σας.
Μετακίνηση στην πτυσσόμενη λίστα Μπορείτε να μετακινήσετε εκπαιδευτικά εργαλεία που περιέχουν περιεχόμενο μεταξύ των κόμβων ή μέσα στους κόμβους. Αυτό γίνεται ανοίγοντας την πτυσσόμενη λίστα και επιλέγοντας τον κόμβο που επιθυμείτε να μετακινήσετε.
Συντάκτης εκπαιδευτικών εργαλείων Τα εικονίδια σελίδας και μολυβιού που εμφανίζονται σε προβολή προεπισκόπησης σας επιτρέπει να επξεργαστείτε το εκπαιδευτικό εργαλείο. Αυτό γίνεται κάνοντας κλικ στο εικονίδιο το οποίο ανοίγει το εκπαιδευτικό εργαλείο σε προβολή σύνταξης.

Ενότητα 7 - Συμβουλές και βοήθεια

Παιδαγωγικές συμβουλές

Οι παιδαγωγικές συμβουλές βρίσκονται δίπλα στους ελέγχους εκπαιδευτικών εργαλείων κάτω από το χώρο σύνταξης. Θα βρείτε ένα μπλε κουμπί με το πεζό γράμμα i στο κέντρο. Με κλικ σ' αυτό το κουμπί θα εμφανίσει ένα πλαίσιο διαλόγου με μια συμβουλή ή περιγραφή σκοπού.

Βοήθεια

Το πλαίσιο βοήθειας προσπελάζεται για κάθε πεδίο κάνοντας κλικ στο κίτρινο κουμπί που περιέχει ένα σημάδι ερώτησης. Αυτό το εικονίδιο βρίσκεται δεξιά από κάθε ετικέτα πεδίου.

Attachments (2)